Представители на собственика и на панамската държава, под чийто флаг е регистриран кораба "Вера Су" се очаква да пристигант днес у нас. Компанията трябва да обяви дали се отказва от плавателния съд и ще го обявят за потънал.

Междувременно нефтено петно и превишения в пъти над нормата на амониев азот и нитритен азот установиха властите във водите. Пробите са взети в петък, след като екип на „Гранична полиция“ забелязва мазно петно в близост до кораба. Взета е вода за изследване от две места – в близост до носа на кораба и 80 метра по на юг. Около носа водата е най-замърсена, там стойността на азот е седем пъти над нормите.

В момента плавателният съд е килнат на една страна и е легнал изцяло на пясъка на дъното. Според властите засега няма риск корабът да се разцепи.

„Резултатите взети вчера показват продължаване на тенденцията за завишаване на стойностите“, каза Мирослава Робинсон, началник на отдел „Опазване на морските води“ в Басейнова дирекция пред БТВ.

„Щетите за околната среда зависят не само от стойностите в момента, но и от начина и метода, с който ще се справят институциите - каква технология ще изберат за разтоварването на кораба и тя да бъде максимално щадяща за околната среда“, каза Робинсон.

Басейнова дирекция продължава мониторинга на замърсяването на водите около „Вера Су“.