Стартира първото мащабно анкетно проучване сред активните шофьори в България „Заедно за по-безопасни пътища“. Инициативата е на Съюзът на българските автомобилисти със съдействието на Пътна полиция към Главна дирекция „Национална полиция“ и Технически университет София. Анкетата ще се проведе в периода 1 август-15 септември във всички клонове на СБА в страната, в интернет сайта на организацията www.sba.bg/anketa и чрез партньорите на инициативата.

Целта на проучването е да се представят причините, поради които жертвите по пътищата в България няма да бъдат намалени до 2020г. в съответствие със заложеното в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата, която е също в унисон със стратегията на Европейския съюз. Желанието на организаторите е постигане на по-добра информираност за безопасността на движението по пътищата на Република България. С резултатите от анкетата ще бъде направен анализ на поведението на водачите – кога, защо и как нарушават Закона за движение по пътищата и какво би било стимул за тях да подобрят дисциплината си на пътя, както и къде водачите откриват основно вината за броя на ПТП.

Анализът на събраните резултати от проведеното допитване ще спомогне за оформяне и структуриране на причинно-следствени връзки за броя тежки пътнотранспортни инциденти, ранени и загинали на територията на страната.