Най-известният танцов фолклорен ансамбъл у нас и познат почти навсякъде по света - "Българе" е пред фалит. Момчетата и момичетата от състава не са танцували от повече от 3 месеца и въпреки че от началото на седмицата дейността им е подвена... концертни изяви скоро не се очертават. За това сподели пред Нова именитият танцьор, хореограф и режисьор Христо Димитров, създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе".

"Опасност винаги съществува, ако нямаме доходи и концерта дейност, така както в момента и както се очертава занапред. Много трудно ще се издържаме с малкото спонсори, които имаме, а и те също са финансово затруднени. Доста от тях се и оттеглиха, все пак те искат да спасят хората от своя бизнес и чак след това да започнат отново да помагат" - разказва Христо ДИмитров. 

Съвсем скоро бе направена и кампания "Да спасим Българе", а хора от цял свят за изпращали малки суми, за да оказат своята подкрепа в този труден период. Дарение са направили и 100 каба гайди с ръководител Тодор Тодоров.

"Сумите са незначителни, но показват нещо много по-ценно за нас. Не е възможно България да бъде майка за едни и мащеха за други! Културата е българска, няма как да я делим на държавна и частна. Ние сме най-голямия танцов проф. ансамбъл в Европа и правим най-голямото танцово шоу в света. Трябва да се финансират големи проекти. Вчера бях в Министерството, но проектите им са до 30 хил. лева, до 15 хил. лева... Как са съхраним 70 души с такава мащабна дейност? До момента, ако на година сме правили 150 спектакъла, сега правим 0 - всичко пропадна. Представете си една фурна, която всеки ден прави хляб, но няма къде да го продава .. е до кога ще издържи?" - завършва основателя на ансамбъла.