Специализираният наказателен съд решава днес дали да остави за постоянно в ареста собственика на “ТАД Груп” Иван Тодоров. Бизнесменът, който е обвинен за кибертероризъм, беше задържан вчера още при кацането му на летището в София.

Именно в „ТАД Груп” работи и соченият за пряк извършител на хакерска  атака срещу  базата данни на НАП Кристиян Бойков. При нея бяха източени данните на 5 милиона българи и фирми. Според разследващите обаче Бойков е само извършител, а самата “поръчка” е направена от Тодоров.

Адвокатът на собственика на “ТАД Груп” - Ина Лулчева, беше категорична вчера, че е възмутително клиентът и да бъде задържан за 72 часа и още повече да бъде поискана най-тежка мярка “задържане под стража”.

Лулчева поясни, че Тодоров е заминал в Канада по работа, свързал се е с медии и властите и е уведомил, че ще се прибере именно във вторник.

„Конструкцията на обвинението е такава – компютърни данни, които се разпространяват с цел да се всее страх и смут в населението”, коментира Лулчева след като шефът на "ТАД Груп" беше разпитан в Националната следствена служба, където му беше предявено и обвинението.

Веднага след избухването на скандала с хакерската атака към НАП Иван Тодоров замина за Канада. Той твърди, че пътуването е било планирано отдавна и няма нищо общо с появилите се след това обвинения към него.  От прокуратурата го обявиха за издирване и издадоха европейска заповед за арест. 

Ако бъде признат за виновен за кибертероризъм, Тодоров може да лежи в затвора до 15 години