„Имуществена санкция” в размер на 7000 лева отнесе собственикът на „Парадайс Гардън Резидънс” – Байрям Солак за незаконната сеч в парка зад хотел „Санкт Петербург”.

Припомняме, че в началото на март тази година, голяма част от храстите и дърветата бяха отрязани в дъно от собственикът на терена от 16 декара. Тази сеч предизвика недоволство у жителите в квартала, което прирастна във всекидневни протести. Хората се обединиха и сезираха всички компетентни институции. След проверки се оказа, че всъщност зеленото пространство е частна собственост, а именно на фирмата на Солак. Назначени бяха редица проверки от Общината и районната администрация, а казусът със спорния терен бе отнесен до две министерства и дори до самия премиер Бойко Борисов.

Ще се застроят ли 18 дка парк зад хотел „Санкт Петербург” в Пловдив? Върви масова сеч СНИМКИЗелената площ в район „Северен” е частна от близо 13 години след апорт в „Пълдин туринвест”

След многобройни сигнали от комитета по опазване на парка, на 12 април била направена проверка от служители на Пловдивски общински инспекторат. Инспекторите констатирали, че действително са били отрязани повече дървета от позволеното им. Преди самата сеч, фирмата е имала разрешение за подрязване на изгнили растения, но те били само 5 дървета. Оказало се, че работниците на терена премахнали 12 повече от позволеното.

Инспекторите съставили акт на стопанина на терена, а след време било изготвено и наказателното постановление. В графата за санкции била вписана сумата от 7 хиляди лева.

Постановлението веднага било атакувано в Районен съд от Солак, който определя наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно .

По време на заседанията били разпитани както инспекторите от Пловдивски общински инспекторат, така и членове на комитета „Да спасим парка” и зам.-директорът на ОП „Паркове и градини”. Последният е присъствал на проверката и е констатирал, че действително предписаните за санитарна сеч дървета са премахнати, но и с тях са отрязани още 12.

Представено било и разрешителното от еколога на район „Северен”, в което били подробно описани растенията, техният вид, размер и брой.

Жители на квартала разказали също, че незаконна сеч е имало още през 2018 година, както и че в началото на 2019 масово са били премахвани растения.

В крайна сметка съдът взе под внимание становищата на експертите. Магистратите потвърдиха наказателното постановление срещу „Парадайс Гардън Резидънс”.

За подобно нарушение, наредбата на Община Пловдив предвижда санкция в размер между 5 и 10 хиляди лева.  В случая за нарушението е наложена санкция над средния размер.  

„Съдът намира, че наложената санкция съответства напълно на обществената опасност на нарушението, предвид обществените отношения, които са засегнати, а именно опазването, поддържането и развитието на зелената система на Община Пловдив, а също и с оглед броя на отсечените дървесни видове са два пъти повече от разрешените за отсичане”, се казва в мотивите на Районен съд.