Кърлежи налазиха Пловдив, сигнализираха ни наши читатели.Те са открили от кръвосмучещите насекоми по домашните си любимци след разходки в пловдивски паркове. Обикновено кърлежите излизат в края на март и началото на април със затоплянето на времето. Високите температури през февруари обаче са станали причина гадините да плъзнат по-рано.

От общинската администрация заявиха наскоро, че тази година ще започнат да пръскат по-рано срещу насекоми, както и ще косят тревата по-често.

Кърлежите са едни от най-опасните насекоми у нас. Около 1000 души се разболяват от лаймска болест и марсилска треска ежегодно у нас

Преносители на кърлежите са бездомните кучета, а междинен гостоприемник са гризачите.

Когато човек установи, че е ухапан, първо трябва да махне кърлежа. Отстраняването става с пинцета. Кърлежът се хваща под корема и се дърпа нагоре. Ако се скъса хоботчето, се изважда с чиста игла, след което мястото, както и пинцетата се дезинфекцират. Процедурата е добре да се прави с ръкавици и от лекар.

Ако намерите на домашния си любимец има специални пинцети за премахване на кърлежи от кучета. При несигурност, че не сте го изкарали правилно заведете кучето си на ветеринар, тъй като и при оставане на хоботчето в животното има реален риск от инфекции.

Още новини четете ТУК

TNS.bg