Централната избирателна комисия отклони покана за среща в президентството относно организацията на вота. Писмото с поканата, изпратено от екипа на държавния глава Румен Радев, е за среща, която да се проведе във вторник в президентството. На нея е предвидено да участват представители на здравното и външното министерство, ДАНС, Националното сдружение на общините и “Информационно обслужване”.

Поканата обаче предизвика смут сред членовете на ЦИК.

“Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана. Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите”, каза Севинч Солакова, секретар на ЦИК. В крайна сметка комисията реши да остави въпроса за по-късно.

"Не е нормално и коректно да се провежда такава среща, Румен Радев все пак е и кандидат. Откакто съм член на ЦИК винаги сме канили ресорния вицепремиер, който отговаря за организацията на изборите. В последните 2 години заради пандемията сме канили на такива срещи здравния министър и главният държавен санитарен инспектор. Освен това срещите винаги са били с цялата ЦИК, а не само с ръководството на комисията. Минаха 3 избора, а не сме имали нито една среща с ресорния вицепремиер, който, ако не греша е един и същ човек. Срещи с ДАНС, Външно министерство и "Информационно обслужване" провеждаме през няколко дни. Не смятам, че такава среща в президентството би имала ефект. Не искам да казвам единствено какъв ефект би имала...", заяви Георги Баханов, член на ЦИК.

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева напомни, че комисията е взела решение да изпрати писмо с покана за среща до ресорния вицепремиер, здравния министър и главния държавен санитарен инспектор във връзка с влошаващата се епидемиологична обстановка.

"Ако се налага да се вземат мерки, които ще повлияят на изборния процес, искаме първо те да бъдат обсъдени с ЦИК", уточни Матева.

С пълно мнозинство комисията реши да изпрати отговор до президентството, в който посочва, че "в качеството си на независим държавен орган ЦИК провежда периодични срещи с всички органи, които имат отношение към изборите", пише 24 часа.

В писмото се уточнява и ангажираността на комисията в утрешния ден, когато има планирана среща с представители на ОССЕ. Така ЦИК учтиво отклонява поканата от президентството.

След това Матева уточни, че от писмото на президентството не става ясно дали самият Радев ще присъства на срещата, но то било подписано "от името на президента".