Газова бутилка избухна в къща в квартал „Бояна” в София вчера. Пострадал е сериозно възрастен мъж, който е настанен в „Пирогов”. 

Той е в клиниката по изгаряния с опасност за живота и с 15% изгаряния по тялото, каза пред бТВ шефът на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров, пише Флагман.

Нанесени са сериозни материални щети – избити са дограмите на втория етаж, където е стана взривът, пострадал е и покривът.

Инцидентът е станал при смяна на газова бутилка – човекът е запалили цигара, не е видял, че изтича газ, обясни Димитров.

Постройката е опасна и вече е необитаема, тъй като е нарушена конструкцията, добави той.

„Три от стените са подали, имат конструктивни промени. Паднали са част от керемидите и се е разделил от основата. Той буквално е подскочил от ударната вълна“, заяви шефът на „Аварийна помощ и превенция”.

„Човекът е живеел сам в едната стая. Той е споделил, че е сменял двете газови бутилки и е запалил цигара. След това е чул взрива. Не е усетил изтичане на газ. На долния етаж живее брат му, а на горния – момче и момче“, каза Красимир Димитров. 

„Най-вероятно е отворен и е забравен клапана. Изтекла е много газ“, добави той.

„Винаги трябва да се проверяват газовите бутилки, защото са опасни. Неизправните са причинителите на взривове“, предупреди експертът. 

Газова бутилка избухна в София, възрастен мъж пострадаНа място са изпратени екипи на пожарната и полицията