"Наистина са отпуснати над 815,5 млн. лв за интеграция на ромите, но парите не слязоха долу до нас. Останаха си горе - по министерства, НПО-та и техни приближени", коментира ромската активистка Мария Стоименова пред TrafficNews по повод изказването на вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов за отпуснатите финанси. 

Според Стоименова във всяка нация има и добри, и лоши хора. Тя заяви, че в България има над 5000 роми с висше образование, но тези статистики умишлено се криели от обществото. 

"Вината е в държавата. Много пари от проекти са отпуснати, но тези пари потъват. Много ромски деца са неграмотни, защото държавата не се грижи за тях", добави още Стоименова.

Припомняме, че Каракачанов представи данни за периода 2008-2018г. и сподели че над 815,5 млн. лв. от държавния бюджет и от външни фондове са похарчени за интеграцията на ромите за 10 години, а според него ефектът е нулев.

На заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси министърът добави, че през изминалата година е имало над 251 случая на насилие над полицаи, 90% от нападенията били от жители на ромски гета.

Той представи проекта на Концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос в България и предложи стратегия - да се спират помощи, ако конкретно лице откаже да започне работа, ако спре децата си от училище или се докаже, че злоупотребява с детски надбавки.

Ромите обаче обещават да продължат с протестите, защото не са съгласни с концепцията на Каракачанов. 

"Каракачанов мами с този проект, който го има за циганизацията. Същото стана и преди време, когато излъга възрастните хора за пенсиите и така влезе в правителството", допълни още пред TrafficNews ромката Мария Стоименова.

Роми гонят Каракачанов с “Българи юнаци“, плашат с планини боклук СНИМКИ+ВИДЕОСами си написахме плакатите, следващия път ще сме 100 хиляди, закани се митингът пред Министерски съвет