Близо 300 роми викаха "Българи юнаци", развяваха трикольори и пяха "Моя страна, моя България" на ларгото в София по-въодушевено, отколкото участниците в най-възторжените митинги на родните националисти.  Дошлите на жълтите павета протестиращи имаха само едно, но категорично искане: оставка на вицепремиера Красимир Каракачанов. 

Заради бруталното изказване, че "циганите са станали много нагли" след екшъна във Войводиново. Участниците в протеста носеха грамотно и четливо написани плакати с надписи "Каракачанов, ходи си", "България казва не на фашизма", "Войводите не събарят къщи" и "Каракачанов, не разделяй обществото".  

"Ако тия са толкова грамотни, че сами да си напишат плакатите, значи държавата ни е цъфнала и вързала", подмятаха минувачи. Протестиращите роми пък гневно обясняваха,  че именно Каракачанов е купувал гласовете им. Цената била 50 лева и две кебапчета. Бонус в сделката били незаконните постройки, в които живеят ромите или както те сами ги наричат "кошарите, направени от картон. Част от простестиращите смятат, че са грамотни.

Други пък заявиха, че са бедни и прости и това ги е накарало да се продадат на политиците като Каракачанов. Всички обаче в един глас заявиха, че са обидени, че ги наричат цигани. Навсякъде, особено в Германия, където те емигрирали често, им казвали българи. После напомниха, че България е чиста заради тях, защото стотици хиляди работели в „Чистота“ и другите комунални фирми.

 

"Там никой бял българин не иска да се цапа", подмятаха ромите. И се заканиха, че ако спрат да ходят на работа, София и големите градове ще затънат в боклуци. Ромите бяха категорични, че няма да престанат с протестите докато Каракачанов не подаде оставката си. Лидерът на сдружение "Единство" от Хасково Ачо Йорданов се закани, че ако вицепремиерът не си тръгне, следващият път ще дойдат 100 000 роми. Това сдружение подаде жалба срещу Каракачанов за дискриминация в Комисията за защита от дискриминация.

Вижте видео от протеста пред Министерски съвет:

 

Организаторите на протеста се похвалиха, че в електронната петиция с искане за оставка на вицепремиера вече са се подписали над 1100 души. Сред участниците беше и добре познатият бивш депутат Александър Методиев, известен с прякора си Бат Сали.

Ромите обясниха, че никой не ги е организирал, а те просто така са се събрали спонтанно. Разказха, че звъннали на двама-трима човека и така всички отишли пред Министерски съвет. Никой не ги бил агитирал, сами си написали лозунгите и измислили концепцията на протеста.