Родилка на 18-годишна възраст почина в ямболската болница. Тя е била от град Стралджа, а роднините й твърдят, че спешните медици се отзовали, сложили й инжекция, но я оставили да чака, за да транспортират пациент с COVID-19 и това е причината да се стигне до фаталния край.

Янка Атанасова е постъпила в болницата в Ямбол в безсъзнание и е била в напреднала бременност, като се очаквало тя да роди около 20 ноември.

Аутопсията установява, че причина за смъртта на родилката е еклампсия, което представлява тежко заболяване с поява на гърчове по време на бременност.

Д-р Панайот Диманов, който е директор МБАЛ "Св. Пантелеймон" Ямбол, обясни че родилката е обслужена на момента и е качена в родилната зала, но след 10 минути въпреки всички усилия, които дежурният е направил, тя умира. Ако не се вземат адекватни, бързи мерки, процентът на смъртност е много висок.

Близки и съседи обвиняват спешните медици, като споделят, че дежурният фелдшер дошъл с линейката и поставил инжекция на Янка и са я напуснали, защото поели друг спешен случай при пациент с COVID.

Роднините на родилката обвиняват медиците за нещастния случай, като разказаха следното:

"Викам му вдигни я, закарайте я в болницата, той отказа да я закара. Каза, че има един пациент с коронавирус и щял след това да я вземем, като се връща. Той като тръгна, минаха два часа, а да дойде, а да дойде, момичето просто се предаде. Когато я закара, лекарят вика много късно я докарахте, лекарят просто в Ямбол се учуди, няма шанс да живее, три инсулта. Той като удари инжекцията, след нея три инсулта получава момичето“, обясни Милчо Василев, чичо на Янка.

Линейката се връща обратно за родилката, но когато са я докарали лекарят казал, че няма шанс за живот.

Не е отказан нито адрес, нито сигнал, така шефът на ямболската спешна помощ  д-р Веселина Коева коментира случая. Извършва се проверка, образувано е досъдебно производство.