Министерството на околната среда и водите дава зелена светлина за изграждането на едното платно на магистрала "Струма" извън Кресненското дефиле. Така процедурата по изграждане на така наречения източен вариант е отключена. От Екоминистерството са преценили, че не е необходима нова оценка на въздействието върху околната среда. 

Според зам.-кмета на Кресна Петър Петров изграждането на магистралата ще намали пътния травматизъм в града. По план източният вариант трябва да бъде въведен в експлоатация през 2028 г. За последните 20 години край Кресна са загинали над 70 човека, а други 400 са били ранени. Владимир Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи заяви пред Нова телевизия, че това е една от най-смъртоносните отсечки в България. По думите му катастрофите основно са били челни.

Кметът на Симитли Апостол Апостолов обяви новината като хубава. "Надяваме се възможно по-скоро отсечката да започне да се прави и в рамките на няколко години да бъде завършена. Много се затруднява трафикът и има смъртни случаи. Трябва да ни радва това, че има развитие. Винаги ще има недоволни от "зелените'' - те живеят на гърба на държавата, крайно време е тази практика да се преустанови. Те непрекъснато пречат, не можем да се движим нормално по пътищата и се случват трагедии. Съгласен съм с всеки вариант, стига да имаме нов път, който да даде тласък на икономическото и промишлено развитие на Югозапада", смята той.