Покачване на цените на тока е тенденция на световния пазари и този въпрос е чисто политически. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

„Отчитаме, че това е тенденция на световния пазар и ние не сме изолиран остров. Все пак е задължително да установим дали няма фактори у нас, които да стимулират подобни процеси. За да правим такива проверки, каквито досега не си спомням да са правени, значи имаме определени съмнения и трябва да изчистим този въпрос – както в КЕВР, така и на други места. Проверката ще продължи, докато нещата се изяснят”, коментира той.

И добави: „Въпросът е и чисто политически. Някой ни е заложил бомби преди известно време, за да дойде есента, да започнат цените да се колебаят и да се каже: „Вижте колко е лошо служебното правителство”. До няколко дни ще изясним проблематиката”.

Рашков коментира и изказването по-рано днес на лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, че е "нарушавал човешки права и унижавал членове на ДПС".

Това са политически спекулации. Получих запитване, в което се загатваше нещо подобно, че съм упражнявал репресия. Помолих да ми дадат конкретни данни. До настоящия момент такива не са подадени.

"На голи твърдения не вярвам. Ако има такъв случай, ще направим проверка и ако има виновен, ще вземе съответните мерки. Ако смятате, че предупреждения, които отправят органи на МВР, са по незаконно основание. Член 65 от Закона за МВР позволява служителите да подготвят предупредителни протоколи по отношение на граждани, за които са постъпили данни, че подготвят закупуването на гласове. Това е законова процедура", каза още той.

По думите по този начин се изкривява политическия вот.

"В предизобрна обстановка, в която отвскяъде тече информация, че определени лица, свързани с политически партии, се подготвят да купуват гласове, разнасят куфари от област в област, и плащат на бедните слоеве както с пари, така и с продукти не можем да стоим безучастно", допълни служебният вътрешен министър.