Над 200 работници на австрийското текстилно предприятие в България "Trеnd Fashion Design" излязоха на протест днес заради неизплатени заплати. Омбудсманът Мая Манолова се срещна лично с протестиращите и им даде правен съвет да не подписват каквито и да е документи за напускане на работа. 

Миналата седмица служителите са пуснати в престой и са им връчени декларации за прекратяване на трудовите правоотношения по член 327, ал. (1), т. 2 от Кодекса на труда - едностранно прекратяване на договора от страна на служителя поради неизплащане или забавяне на изплащането на трудовото възнаграждение.  

Текстилната фирма, която шие скъпи спортни дрехи за световноизвестни брандове на ишлеме, развива своята дейност в България от близо 20 години и досега никога не е била некоректна спрямо служителите си, твърдят самите те. Trend Fashion Design има своя база в Индустриалната зона на Стряма край Пловдив, както и по-малък цех в Кричим. 

"Във вторник, когато стана ясно, че фирмата в Австрия е обявила фалит, хората, с които работим дойдоха и си изнесоха стока, платове, недовършени изделия и продукция", коментираха жените, работещи във фирмата. 

Днес е трябвало те да се срещнат с г-жа Найдева, човешки ресурси, ала тя не се яви в уречения час пред предприятието. Омбудсманът Мая Манолова също имала уговорена среща с Найдева в Инспекцията по труда, но завеждащата човешки ресурси не се явила и се извинила, че е болна. 

Мая Манолова успокои протестиращите, че има законови механизми, които да им гарантират изплащането на близо 320 000 лева заплати, ала за това е нужно време. Фондът за изплащане на вземания на работници е един от способите, чрез който хората да бъдат обезщетени. Първо обаче българският клон на предприятието трябва да обяви фалит, това към момента не е факт. 

"Имаме кредити, деца, сметки... Не можем да останем без работа и доходи, а сега не можем да започнем никъде, дори да сме си намерили нова работа", коментираха протестиращите. Техните трудови книжки са в предприятието, а и не могат да си ги вземат без да се съгласят на прекратяване на трудовия договор по горепосочените условия. 

Към момента няма официално становище на някой от представителите на фирмата в България. 

Някои от работещите в цеха в Кричим разказаха, че преди дни в предприятието са дошли представители на австрийската фирма "Льо Флер", която е била клиент на "Тренд фешън". Те са заявили интерес към вземането на предприятието в готовия му вид и продължаване на дейността при сегашния трудов колектив и инфраструктура. Искали да запазят и закупят и машините, ала според някои от работниците, фирмата е започнала да изнася материалните си активи.