"Сбогом, приятели, беше ми много приятно" - с тези думи и със сълзи на очи се изпратиха служителите на компанията Тренд фешън дизайн в базата й край Раковски. Въпреки че формално се водят на работа, вчера на работниците им било обяснено, че трябва да напуснат работните си места за неопределен период от време. Трудовите им възнаграждения за последните два месеца все още не са изплатени. 

Считано от вчера, целият персонал се води в платен престой на работното място до второ нареждане. Съгласно нармативната уредба, работодателят има право да предостави платеният годишен отпуск на служителите си без тяхно съгласие, когато е обявил престой повече от 5 дни. Кога ще получат второ нареждане обаче, служителите не знаят. 

Вчера всички те били поканени да съберат нещата си от работните си места. Получили и образец на заявление за прекратяване на трудовия договор по член 327, ал. (1), т. 2 от Кодекса на труда - едностранно пректратяване на договора от страна на служителя поради неизплащане или забавяне на изплащането на трудовото възнаграждение.  

"Опитват се да ни заставят да напуснем, за да си спестят обезщетението, което дължат ако ни съкратят" - споделят работниците. Според някои от тях, фирмата е пред фалит, а началникът вече е в Австрия. 

"Не знаем какво се случва и кога ще си получим възнагражденията. Казаха ни само да се изнасяме" - коментират други служители. 

По думите на дългогодишни служители на компанията, до този момент работодателят им бил изключително коректен. 

"Не е имало забавяне на възнагражденията и с ден. В момента ни дължат две заплати - за месец март, която вече трябваше да сме получили, и за месец април, която би трябвало да ни бъде изплатена следващия месец."

Работниците са силно притеснени, че няма да получат нито заплатите си, нито парите за периода, в който се водят в платен престой. 

Тренд фешън дизайн е международна компания със седалище Гьоцис, Австрия и две производствени бази на територията на България - в Кричим и в Индустриалната зона край Раковски. Персоналът на дружеството наброява 250 души. 

Наш репортер направи многократни опити да потърси за коментар и ръководството на трите предприятия. За съжаление, никой не отговори на предоставените телефони за връзка.