Жители на пловдивската ромска махала – Шекер, въстанаха срещу трафика в квартала. Ежедневно и дори ежечасно, тежкотоварни камиони минават по улица „Дилянка”, която се ползва за връзка между булевард „България” и Голямоконарско шосе.

Ромите са готови да блокират улиците в махалата и да се стигне до гражданско неподчинение. Това заявиха самите те пред репортер на TrafficNews. По думите им от години са подложени на тормоз от ТИР-ве, които фучат по отсечката.

„През 30 минути по улицата минава камион, всичко се тресе все едно има земетресение. Това не се издържа. Дори легналите полицаи не ги плашат и не намалят. Преди ден за малко да ми мине един ТИР през краката. На улицата има и училище, децата играят навън, карат колела – опасно е”, разказаха жителите на махалата.

Те дори са притеснени за домовете си. По думите им къщите са нацепени от вибрациите, парчета мазилка пада от трусовете и дори керемиди падат по дворовете.

„Чисто нови тераси и вече са напукани. Стените ще паднат някой ден”, допълват гневните пловдивчани.

Мъжете в квартала едва смогват да оправят колите си. През ден, през два някой е „изгорял” с крива джанта или спукана гума. Причината според ромите са дупките по паважа, които са се отворили заради тежкотоварните камиони.

„Има цели пропадания. При един дъжд улицата се наводнява, защото наклона е изчезнал. Водата се събира в средата, няма къде да се оттича. Всеки ден има по някоя спукана гума”, казват хората.

Преди година в квартала е започната подписка. Над 60 души са изразили недоволството си от ситуацията. Документите са били представени пред районния кмет от предишния мандат.

„Тогава от администрацията поеха ангажимента да ни съдействат. Единственото обаче, което се случи е да бъде поставена табела на входа на улица „Дилянка” откъм Голямоконарско шосе, с която се забранява влизането на камиони. От страната на булевард „България” обаче, такъв знак няма”, заяви Шабан Гебов,  който е инициатор на подписката. Той е и медиатор в училище „Панайот Волов”, където учат децата от квартала. заяви, че камионите са опасни и за живото на учениците.

Жителите на Шекер махала са категорични, че ако не бъдат чути исканията им, именно да се спре трафика на камиони по улицата, то ще излязат на протест. Те дадоха срок от една седмица да се реши проблема, а в противен случай ще затворят улици и ще се стигне до гражданско неподчинение.

Според Генералния план за организацията на движението, по улица „Дилянка“ не се забранява преминаването на камиони. В същото време обаче, по булевард „България” се ограничава преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Единствената свръзка между Голямоконарско шосе и Пазарджишко е именно павираната улица в Шекер махала.

Дори исканията на ромите да бъдат чути, то решението ще бъде временно. В проекта за изграждане на нов мост на река Марица, е заложено да се свързва съоръжението с улица „Георги Бенев”. Това е продължение на улица „Дилянка”, пресечена от Голямоконарско шосе. Освен нов мост, в проекта е включено изграждане на свързваща пътна мрежа, а именно 3-километрова отсечка,минаваща през махалата.

Аргумента за напуканите къщи надали ще наклони везните в полза на жителите в квартала. Голяма част от постройките на улица „Дилянка”, а и не само, са незаконни. Още преди 2 години, голяма част от къщите бяха съборени. Спрямо други са издадени предписания от районната администрация.

Акция по премахване на незаконни постройки се очаква по улица „Деница”, както и по „Напредък.

Очаквайте продължение!