Днес изтича 72-часовата мярка за задържане на пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров, който бе задържан след като простреля крадец в двора на къщата си зад областната управа. Очаква се прокуратурата да реши дали медикът ще остане в ареста или ще бъде пуснат на свобода.

Тази сутрин пред Второ районно в града се очакваше отново да има протест, но такъв за момента няма. В защита на доктора пред полицейското управление е само един пенсионер - Иван Христозов.

„Заради доктора съм тук. Можели такова нещо, нападнали са го в дома му! Той е защитавал семейството си, а го арестуваха. Това е недопустимо. Искам промяна на закона”, заяви Иван Христозов пред репортер на TrafficNews.bg. Пенсионерът е събрал над 60 подписа за освобождаването на лекаря.

Пред Второ районно дойдоха и няколко таксиметрови шофьори заедно с председателя на Националната асоциация за защита на превозвачите в Пловдив Георги Ряпов.

"Не всички колеги могат да дойдат, защото работят. Но всички заставаме твърдо зад д-р Димитров", коментираха те.

Плануван протест под тепетата има за тази вечер - протестиращите ще се съберат в 17.30 часа пред сградата на Прокуратурата на площад "Съединение".

Припомняме, че вчера над 3000 души излязоха на протест и подкрепиха д-р Иван Димитров Окръжна прокуратура повдигна срещу него обвинение за предумишлено убийство, което отпуши гнева на пловдивчани. Първият спонтанен протест в неделя сутрин събра около 300 души – предимно приятели, съседи и колеги на лекаря. 

Вчера, обаче пред сградата на Второ районно управление в града се събраха пет пъти повече хора. Протестиращите скандираха „Свобода за доктора” и поискаха да разговарят с районния прокурор, той обаче не се появи. След кратък престой пред полицейското управление множеството се отправи към сградата на Прокуратурата на площад „Съединение”, където протестът продължи. Включиха се и таксиметрови шофьори. Известни пловдивчани също взеха участие и изразиха недоволството си срещу задържането на медика.

Вчера следобед жителите и на други градове поискаха свобода за д-р Иванов. Софиянци участваха в демонстрацията пред Съдебната палата в София.

Припомняме, че Джевизов е влязъл в къщата на лекаря заедно със свой съучастник. Собственкът ги е чул и излязъл да види какво става, тъй като в съседните стаи спели съпругата и децата му. Тогава Плъха го нападнал с нож и го е ранил в крака. Другият крадец побягнал, а лекарят стрелял няколко пъти. Бандитът е издъхна навън от рана в гърдите. Лекарят твърди, че оръжието не е било негово, а е изхвърлено от другия съучастник. Пистолетът е самоделка. 

Приятелите му описват д-р Димитров като емоционален, но много възпитан мъж. Тренирал редовно и бил в много добра физическа форма.  

Крадецът, известен с прозвището Плъха, е стар познайник на полицията. Основната версия на полицията, че някой е засякъл крадеца на местопрестъплението и го е застрелял, най-вероятно ще се  окаже резонна. До трупа на Джевизов е открит нож, който е негов, а по острието е намерена кръв, която съвпада с тази на лекаря.

Ето какво казаха събралите се пред Второ районно днес: