Прокуратурата в Охрид повдигна обвинение на нападателя на 21-годишния Християн Пендиков, който бе пребит в града на 19-ти януари, предаде БГНЕС.

В обвинителния акт се казва, че нападението е извършено поради национална и етническа омраза. Пендиков е секретар на местното българско сдружение и открито изразява своята българска етническа принадлежност.

След побоя той бе прехвърлен със самолет за лечение в София във ВМА. Там му бе направена операция. Той е със счупена челюст, наранявания в областта на ребрата и гърдите. Срещу нападателя е повдигнато обвинение за нанасяне на нанасяне на тежка телесна повреда.

Междувременно вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се срещна с Пендиков и обеща да му бъде осигурена охрана.

Демерджиев беше категоричен, че ще продължава да следи внимателно случая с нападението над Пендиков. При последните си визити в Скопие заместник министър-председателят поиска от вътрешния министър на Република Северна Македония Оливиер Спасовски всички подробности около хода на разследването.

„Предоставил съм всички данни за интернет адресите, от които са пращани заплахи и ще настояваме да се вземат мерки", каза още вътрешният министър по време на срещата. След пристигането на Пендиков в София той продължи да получава заплахи, които Демерджиев предаде на колегата си в Република Северна Македония при срещата им на 30 януари.