Изказванията на вътрешния министър не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за министерството на вътрешните работи. Това се казва в позиция на прокуратурата след брифинга на вътрешния министър Иван Демерджиев. 

Спорът е около двама полицаи, за които има данни, че са станали свидетели на катастрофата на Околовръстното в София, при която загина френски гражданин. Според вътрешния министър униформените не са реагирали според служебните си задължения. Назначена е проверка и от служба "Вътрешна сигурност" поискали ареста на двамата полицаи. Наблюдаващият прокурор обаче не позволил това, твърди вътрешният министър. 

Демерджиев: Наши служители са били свидетели на катастрофата с Димитър ЛюбеновСлед проверка проверка на "Вътрешна сигурност" се оказа, че полицейски автомобил се е движил по маршрута на поршето

От прокуратурата обаче отговарят, че съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура, се казва в позицията.

От държавното обвинение цитират друг член от закона, който регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.

От държавното обвинение пишат още, че към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало, се казва в позицията.