Вътрешният министър Иван Демерджиев даде брифинг за полицаите, които са помагали на Димитър Любенов, причинил катастрофата на Околовръстното шосе в София и уби френски гражданин.

Днес стана ясно, че Софийската градска прокуратура разследва престъпление по служба, извършено от служители на МВР в нощта на катастрофата. Поводът е информацията, че униформени са го ескортирали преди катастрофата. 

С постановление от 29 септември прокурор е образувал досъдебно производство за това, че на 25-и полицейски служители не са изпълнили задълженията си с цел облага.

Разследването е възложено на екип от следователи. 

По-рано през деня министър Демерджиев обеща повече подробности и каза, че "те са отстранени".

На 25 септември Димитър Любенов уби с поршето си французин на околовръстното шосе в София. Движил се е с 195 км/ч при удара, а преди това е пил алкохол и употребявал наркотици. По време на мярката за неотклонение на Любенов днес в съда стана ясно, че полицаи са го спрели за проверка малко преди удара, след което той е продължил да кара. Има версия, че е бил ескортиран от полицейските служители, а те са получили по 200 лева подкуп.

„По наша инициатива има образувано второ досъдебно производство и то е срещу наши служители и инициативата за него е изцяло наша”, каза още Демерджиев.

"Имахме данни, че полицейска кола е била близо до катастрофата, предизвикана от Димитър Любенов. Възложихме проверка на "Вътрешна сигурност" и се оказа, че полицейски автомобил се е движил по маршрута на поршето. Вероятно е спирал. Служителите са станали свидетели на катастрофата. Става въпрос за мъж и жена", разясни вътрешният министър.

"Двамата служители бяха задържани, взеха се данните от телефоните им и се предприеха действия. Прокурорът не позволи на служителите ни да предприемат действия и забраниха да изнасяме данни, за да не пречим на разследването", каза още Демерджиев. 

"После се оказа, че полицията прикривала полицаите. Нищо подобно. Беше образувано второ досъдебно производство за техните действия. Още на 30-и, когато сме докладвали на прокуратурата, те бяха отстранени и започнаха дисциплинарни производства", допълни Демерджиев.