Погребението на 69-годишната Куна Стайковска предизвика напрежение между кмета на Хисаря Пенка Ганева и близките на починалата. Жената издъхна на 12 април в пловдивска болница от бронхопневмония в резултат на коронавирус. Вземането на трупа се е оказало проблем. Кметът на курортния град заяви, че е организирала служебно погребение при спазване на всички мерки, като общината е поела разходите от 1800 лева. Ганева упрекна близките на починалата, че са могли, макар и в карантина, да наемат траурна агенция, която да осъществи погребението. Но са намерили причини да не го сторят. От своя страна снахата на починалата - Невяна Андонова, потърси  в. 24 часа, за да опровергае думите на кмета на Хисаря. "Погребаха я, без да ни съобщят", казва тя. Коя от двете страни е права? Потърсихме проф. Илиан Дойков, ръководител на болницата, в която Куна Стайковска бе лекувана 12 дни и почина.

- Проф. Дойков, каква е истината около починалата при вас Куна Стайковска от коронавирус и транспортирането й до Хисаря, за да бъде погребана?

- Изказвам съболезнования на близките на починалата. Тя издъхна на 12 април. Мои колеги от болницата са се обадили на роднините й да ги информират съгласно закона и за необходимостта да попълнят съответните документи за освобождаване на тялото. От семейството са обяснили, че всички са под карантина. Единият от синовете на Куна Стайковска дори е казал, че процедурата, която им предлагаме, е улеснение за него, но иска да говори с брат си. По-късно е заявил: "Не сме съгласни, искаме аутопсия". Отговорихме им, че такава ще бъде извършена. Аутопсията е направена, но никой от близките не се появи в следващите близо 20 часа. Тъй като колегите потърсиха съдействие от мен, аз информирах областния щаб за борба с коронавируса за създалата се ситуация в лицето на областния управител г-жа Каназирева. Тя пое отговорно задачата и се свърза с кмета на Хисаря Пенка Ганева.

- Това ли е процедурата в такива случаи?

- Ковчегът, в който се полагат починали от коронавирус, трябва да е специален. Той е метален отвътре и посипан с хлорни препарати. След което трупът се завива в дезинфекциран чувал. Това е по инструкция от министерството на здравеопазването в конкретните случаи със загинали от COVID-19. С такива чували обаче разполагат погребалните агенции. Обадихме се на една, но оттам ни попитаха кой ще плати ковчега. Казах им, че аз ще го направя. А те учудено ми зададоха въпроса: "Знаете ли, че струва 1000 лева". Тогава отново потърсих съдействието на г-жа Каназирева. А тя от своя страна - на Пенка Ганева, която е заявила, че ще поеме този разход и няма да търси близките, защото не е сигурна дали нещата не опират до пари. Пристигна кола от хисарска траурна агенция и вдигна тленните останки с ковчега.

- Снахата на починалата Куна - Невяна Андонова, заяви, че не са им съобщили изобщо. А когато свекърва й е била на лечение във вашата болница трудно се свързвали с лекарите. Как ще коментирате?

- На мен абсолютно никой не е звънял. Как може всеки, който ми се обади, да му отговоря, а точно на тях - не? Нали именно от болницата им се обадиха да ги информират за смъртта на жената?

- Твърдят също, че те са поискали аутопсия, а вие сте отказали. Така ли е?

- Поискаха и я направихме. Изкарали аргументи, че не могат да я приберат, защото кой щял да плати 5000 лева, ако ги хванат, че са нарушили карантината.

- Говорите възбудено?

- Ами 8 пациенти с коронавирус са при нас, един е на респиратор. Утре и с него може да се случи същото. И в един момент се оказва, че стоим и нищо не правим, а пък те са много сериозно обидени.

- Снахата Невяна Андонова обясни, че трудно са се свързвали с болницата. Веднъж им казвали, че свекърва й е добре, друг път - не. Това вярно ли е?

- Никога жената не е била добре. Един час след приемането й е беше интубирана. Никога не е екстубирана. Как един такъв човек може да е добре?

- Аутопсията какво доказа?

- Бронхопневмония. Коронавирусът на пациентката е установен още на 4 април в две референтни лаборатории - Стара Загора и София. Освен това инфекцията е потвърдена и на скенер. А да се твърди, че не са им съобщили, е абсурдно. Д-р Георги Кръстев е говорил три пъти с единия син на жената - Иван. Даже му имам и телефона. Брат му е поискал аутопсията. И ние я направихме.

- Какво е тогава обяснението Ви за този спор между кмета Пенка Ганева и близките на Куна Стайковска?

- Двамата синове на починалата са международни шофьори и са се прибрали от чужбина. Единият обяснил на д-р Кръстев, че живеел с мъката да не би той да е заразил майка си. И всячески се стремил да докаже, че тази жена не е умряла от коронавирус, за да не му тежи на съвестта. Смятам, че е неудачно той да бъде обвинен, защото майка му може да бъде заразена от всеки, включително и на опашката за хляб. Съпричастни сме с болката на хората и лично с неговата. Аз го разбирам, никой не иска да живее с тази мисъл. Но фактите са такива - трупът е в болницата при нас, какво трябваше да се направи оттук нататък? Да се организира погребение. Кой да го направи? Лично ходих в специална траурна агенция да взема чувалите. И това го свърших в 22 часа на Цветница. Моят опит до момента показва, че това е задължение на близките, независимо от състоянието им. Траурните агенции поемат този ангажимент, могат да поставят трупа в камера за определено време или да го кремират. Но подобно обаждане ние не получихме. Затова поехме инициативата.

Починалата от COVID-19 жена в Хисаря погребана служебно при изключителни мерки за сигурностПрисъствали са полицаи и инспектори от РЗИ