Трябва да взмаме урок от подвига на българите от миналото. Те са доказали, че са способни на нещо голямо с единство и почти без пролята кръв. Това заяви президентът на България Румен Радев на официалната церемония по честването на националния празник по случай Деня на съединението - 6-ти септември.

"Днес страдаме от разделение и липса на вяра. Но нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г.", заяви държавният глава и завърши с "Да живее свободна и единна България!”.

След това бригаден хенерал Явор Матеев проведе вечерна проверка на събралите се войници, които бяха подравени от президента след пристигането му. Местата си пред паметника в очакване на тържествената заря заеха вицепрезидентът Илияна Йотова, Митрополит Николай, вицепремиерът Валери Симеонов, Областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев и други официални лица.
 
След това бяха поднесени венци от името на премиера, председателя на Народното събраное, вицепрезидента, кмета и присъстващите паднаха на колене в памет на загиналите. 
 
Стотици пловдивчани са се насъбрали и наблюдават, но  една жена от публиката припадна по време на церемонита. Линейката вече е на място и на пострадалата се оказва първа медицинска помощ.