Преквалифицирането на обвинението спрямо Кристиан Николов в предумишлено убийство на Милен Цветков може да издържи в съда и без внесените промени в Наказателния кодекс. Това обясни по БНР правосъдния министър Данаил Кирилов. 

Кирилов обясни, че печалният инцидент отново е повдигнал дебат за промени в законодателството, но каквито и изменения да бъдат извършени сега, те няма да важат със задна дата за конкретния случай.

"Моята интерпретация е, че случаите на причинена тежка телесна повреда или смърт при превишена скорост са за квалификация умишлено причиняване на смърт или телесна повреда. Съдебната практика обаче ги разглежда като "по непредпазливост", посочи министъра във връзка с предложенията на ГЕРБ за промени в Наказателния кодекс и завишаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори и превръщането им от непредумишлени в умишлени убийци на пътя.

Той посочи, че на заседание в сряда на юридическия екип на партия ГЕРБ един от въпросите е бил дали да се повдигне дискусия по въпроса управляването на превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества да бъде квалифицирано като умишлено деяние:

"Въпросът е за дебат и не е включен в текстовете, които депутатите днес ще внесат в деловодството на Народното събрание. Той е за по-спокоен и широк правен дебат".

Министър Кирилов припомни в предаването "Нещо повече", че още в края на 2017-а година са написани текстовете за инкриминиране на управлението на МПС под влияние на наркотични вещества. Тогава са били приети и са в сила от 3-ти януари 2018-а година:

"Това даде пряк ефект - още 2018-а година имаме намаление на тези случаи с повече от 30%".

 Министърът на правосъдието не отрече реактивното действие на законодателя при конкретни поводи, какъвто сега е катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков: "В последните поне 20 години в наказателното право законодателят действа реактивно, под обществен натиск".

Според него и обществото трябва да добие правна култура и познание, за да разбере, че размерът на наказанието не е единственият инструмент, за да се осъществи превенцията спрямо определен вид престъпление, а факторите са комплексни.

Данаил Кирилов посочи, че е разговарял с върховни наказателни съдии по повод на обявяване на решенията от последната инстанция на тези наказателни дела:

"Върховните съдии ми споделиха: "Ние ги даваме за обявяване на сайта на Върховния съд, но никой не ги качва и обществото не вижда финалния резултат". Затова имаме много предварителна организационна работа, която трябва да свършим, за да е информирано вярно обществото, за да може всички елементи на това сложно производство да стигнат до обществото. И правното образование на хората да е достатъчно високо, за да могат те да съобразяват смисъла и значението на постановената присъда".

Министърът уточни, че премиерът Бойко Борисов е предложил да се увеличи срокът за отнемане на регистрацията на превозното средство на извършителя на такова деяние. Досега беше до 1 година, сега предложението е до 5 години.