Всички болници са инструктирани да въведат най-строги мерки, където има пациенти с COVID-19. Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг. По думите му случая от болница в Стара Загора, при който пациент избяга и се върна в родното си село с такси, е заради прекалено слаби мерки за сигурност.

Ключовите на отделението били на вратата, което било недопустимо.  Всички контактни лица на избягалия пациент са установени, включително и таксиметровия шофьор.  Там ще започне скрининг на цялото село с бързи тестове. До момента в Паничерево има 5 регистрирани случаи.

Ген. Мутафчийски заяви, че в Бургас е бил извършен масов скрининг на населението, като са били тествани 2555 души. Данните са очаквани и отговарят на откритите случаи у нас.

От 1444 бързи тестове положителни са били 18 или 1,2% . С Антитела са били общо – 18. ОТ PCR тестовете, които са били 936 положителни са били 25 или 2,5%, обясни Мутафчийски. Половината от тестваните са били на случаен принцип, а другата половина на най-рисковите групи – полицаи, медицински лица и социални работници.

Ситуацията в София, Смолян, Кюстендил е най-сериозна.  В София ще се проведат изследвания в два района където има най-много случаи. Във „Факултета” и „Филиповци” ще има засилен контрол, но няма все още случаи от там.

Относно Смолян, където има най-много заболели на глава от населението, причината за огнището са хора завърнали се от чужбина, както и близкия ски курорт – Пампорово.  В Кюстендил огнището е шивашки цех, където са открити 7 случая. Там са тествани всички.