С новите „кучемати” искаме да създадем навици и да възпитаме децата и гражданите към хуманно отношение към животните. Това каза пред журналисти кметът на Община Бургас Димитър Николов, съобщи „Фокус”.

„Тази хубава идея се роди с подкрепата на един бургазлия. Той ни изпрати линк на такава инициатива в чужбина”, обясни кметът. Чрез новите вендинг машини, или т.нар. „кучемати”, гражданите могат да помогнат с вода или храна на своите любимци.

Кметът Николов обясни, че ненужните пластмасови бутилки, които подлежат на разделно изхвърляне за отпадъци, служат като паричен еквивалент за една доза кучешка храна. Той уточни, че до момента вендинг машините са 3, като се очаква те да се увеличат на 9.

„Искаме да мине период от около месец и половина, за да наблюдаваме интереса към тези 3”, допълни Николов.

Всички кучемати са наети от Община Бургас. Те са поставени пред площадките за свободно движение на кучета в ж.к. „Славейков”, ж.к. „Изгрев” и в Морската градина до Пантеона.

Кметът посочи, че другите общини са разбрали за тази инициатива, която започва от Бургас. Те са изпратили запитвания как могат да организират подобна и при тях.

„Ако случайно на територията на града се появи бездомно куче, което за Бургас е рядкост и някое дете или гражданин иска да го нахрани, може да пусне пластмасова бутилка в т.нар. кучемат и по този начин да получи минимум една доза безплатна кучешка храна и да направи добро”, обясни Николов.

Инициативата е организирана съвместно с Агенцията по безопасност на храните. Д-р Георги Митев, директор на Агенцията по храните в Бургас посочи, че вендинг машината е полезна и заради екологичното възпитание, към което предразполага гражданите. Той уточни, че машината се захранва със соларно захранване.

Още новини ТУК

TNS.bg