Родилка на 28 години е сред починалите от Covid 43-ма пациенти в Сливенска област през отминалата седмица, съобщават от Областния кризисен щаб.

Починалата е била приета за лечение на 7 октомври във 22-рата седмица от бременността, каза д-р Васислав Петров - директор на болница „Д-р Иван Селимински“.

„Още в самото начало, понеже е в сериозно състояние, е приета в реанимация. Започнато е лечение на високопоточна кислородна терапия. След един ден се подписва и напуска лечебното заведение. Довеждат я след няколко часа в още по-тежко състояние. Болната е интубирана, направено е секцио – два плода по 500 грама, след което болната остава интубирана и продължава апаратната вентилация. Почива на 16-ти вечерта“, посочи Петров. 

Лекарите от сливенската болница са направили всичко, за да спасят 28-годишната родилка, починала от COVID-19. Това съобщи пред репортер на БТА д-р Хрисант Хрисантов - зам.-директор по медицинските дейности в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен. Той подчерта, че жената е била приета, но е избягала от болницата. Впоследствие отново е била докарана от съпруга й, защото състоянието й се е влошило. Направени са били редица консултации, за да се прецени състоянието й. В продължение на десет дни е била интубирана, като се е наложило да се прекъсне бременността, за да се спаси тя. Извършено е секцио, но близнаците, с които е била бременна жената, не са оцелели. Един ден след секциото и те почиват. 

Заболеваемостта в област Сливан достигна 575,18 души на 100 000 при средна стойност за страната от 500,60 души, съобщават от РЗИ. Според здравните власти увеличението на болните става с по-бавни темпове, спрямо другите области, след въвеждането на допълнителни мерки.

Към момента 1 280 души са заразени с Covid-19 в Сливенска област, като 925 от тях са в община Сливен.

В областния център болните са 722.

Случаи на заболяването са регистрирани в по-голямата част от селата в областта. Най-много болни има в селата Тополчане, Жельо войвода, Шивачево, Чинтулово, Ябланово, Мокрен и Стоил войвода.

През последната седмица новите случаи на Covid-19 са били 543. Сред тях 12 учители, 10 ученици, трима лекари и медицински сестри от доболничната и болничната помощ.

В Сливенска област 27 800 души са със завършен имунизационен статус.

От Областния кризисен щаб напомнят, че имунизационни пунктове работят в удобно за желаещите време в многопрофилните болници „Д-р Иван Селимински“ и „Хаджи Димитър“ в Сливен, както и в „Св. Петка Българска“ в Нова Загора.