Починал е известният пловдивски художник Владимир Щербак. Щербак си е отишъл вчера на /30 юли/ на 71-годишна възраст.

Владимир Щербак е роден през 1947 г. в Москва, Русия. След завършване на висшето си образование в Санкт Петербург, се установява в България и през 1978 г. става член на групата на пловдивските художници, в която по това време са емблематичните за българското пластично изкуство автори като Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Георги Божилов - Слона и др.

През 70-те години тази артистична и творческа група е в своя апогей и Владимир Щербак съвсем естествено се вписва в нея.
Следват години на творческо съзидание: многобройни и запомнящи се участия в Общите художествени изложби, организирани от Съюза на българските художници, уяастия в международни изложби в България, Испания, Гърция, Турция, Швейцария, Полша, Белгия, САЩ, Израел и др. 

Представя над 20 свои самостоятелни изложби в: Пловдив, София, Дюселдорф, Люксембург и Карлово. Носител е на Специална награда за живопис от I-то и II-ро Световно биенале на живопистта в Малта.

Бил е преподавател в ССХУ за сценични кадри и ЕСПУ "Димитър Матевски" в гр. Пловдив. Член е на Съюза на българските художници от 1989 г., а в периода 1992-2003 г. е бил последователно председател и зам.-председател на обществото на художниците "Филипопол".

В последните години художникът живее и твори в село Кърнаре, община Карлово. С изложба през 2017 г. в галерия “Арсенал” - Пловдив Владимир Щербак отбеляза 70-годишния си юбилей. Владимир Щербак е сред най-уникалните художници от пловдивската артистична група. Модерен още преди 1989 г., и днес неговите картини трудно могат да намерят аналог сред родните майстори.

Със своя творчески заряд той има неоспорими заслуги за развитието на българското изобразитено изкуство. В същото време, България е изиграла голяма роля в неговото творческо израстване и не случайно художествената критика го определя като "български художник, роден в Москва".

Опелото ще се състои в четвъртък, 2 август, в 11:00 часа в храм “Св. Богородица”, гр. Карлово.

Екипът на TrafficNews.bg изказва своите съболезнования на близките на Владимир Щербак.