Оставката на Георги Гергов, която той обяви на 3 март, е по-скоро проформа, отколкото крайно негово решение, научи TNS.bg. Въпреки недоволството от бизнесмена в част в червените структури под тепетата, никой не иска да поеме отговорността да се изправи срещу него в пряка битка за председателския пост.

Дали ще се кандидатира за нов мандат за шеф на социалистите под тепетата, Гергов ще реши буквално дни преди Градската конференция, която се очаква да бъде през април. До този момент от всички партийни организации валят номинации за собственика на Панаира.  След него по номинации се нареждат проф. Красимир Мурджев и Захари Георгиев, научи TNS.bg. Никой от двамата обаче няма да излезе в пряк сблъсък с Гергов, ако той реши отново да застане на начело на червените.

Така ще се получи патовата ситуация от последните конференции, когато номинирани активисти на червените масово си даваха отвод, а накрая бизнесменът се изправи срещу младия Илия Гатев. Нашите източници от червената централа разкриха, че ако Гергов не бе предприел този ход с оставката, сценарият почти сигурно ще се повтори.

Ситуацията става коренно различна, ако кандидат-кметът на БСП на последните избори реши да не участва в избора за председателското място. Тогава редица изявени пловдивски социалисти ще влязат в ожесточена битка за поста. Вероятно с оставката си Гергов се надява повече хора да заявят участието си за избор на шеф на социалистите.  

Какво ще реши Гергов ще стане ясно непосредствено и ли по време на Градската конференция. Хора, които го познават отблизо знаят, че всяко негово решение е предпоследно. Така  през април е малко вероятно да има изненадани, ако собственикът на Панаира отново затвърди мястото си начело на партията под тепетата. Не е изключено и той да се откаже в полза на някого от неговите приближени в градската организация.

Сигурно е обаче, че той няма намерение да се оттегля от председателското място в Областта, където БСП изкара най-силния резултат в България. Там социалистите спечелиха четири общини, увеличиха борят на кметовете на населени места и общински съветници.

ОЩЕ НОВИНИ ТУК

TNS.bg