Пловдивските пожарникари грабнаха златната купа в престижното състезание  „Републикански преглед по пожароприложен спорт”. Отбора на смелите момчета се качиха на почетната стълбичка под съпровода на аплодисменти от всичките 450 участника.

С много хъс и зверска подготовка, пловдивчаните успяха за завоюват приза при жестока конкуренция. В надпреварата участваха 28  отбора от 27 области на страната.

Не за пръв път Пловдив е домакин на срещата, както и победител. Зад тази победа, според момчетата, стои както усилените тренировки така и работата в екип.

„Всички дисциплини са една подготовка за реални събития. Ако колективът не работи заедно, всичко е загубено. Зад престижното място стои много труд, дисциплина и колективна работа”, сподели ръководителят на отбора – Петър Петров.

На престижните второ и трето места се подредиха съответно пожарникарите от Стара Загора и Враца.

Момчетата от Пловдив се закичиха и със златни медали в дисциплината  "Бойно разгръщане от мотопомпа". В тази не лека част от турнира, пожарникарите са постигнали най-добър резултат, а именно - 29,42 секунди. Втори с време 32,17секунди останаха огнеборците от Велико Търново, а трети момчетата от Шумен.

С индивидуален приз бе удостоен Христо Бончев от Пловдив, извоювал бронзов медал в дисциплината "100 метра пътека с препятствия". Няколко стотни са делели младия мъж от победата, която бе извоювана от Илиан Атанасов от Стара Загора.

Участниците от града на лепите донесоха на родните си дирекции по пожаробезопасност  златни медали и в дисциплината "Пожарна щафета 4х100 метра с препятствия".

След официалната церемония момчетата побързаха да се снимат със своите колеги.

Първите 10 отбора, които са се класирали на състезанието ще се състезават за купата на Републиканската федерация по пожароприложен спорт. Състезанието ще се проведе на 1,2, и 3 септември, когато е и седмицата на пожарната безопасност.

Републиканският преглед по пожароприложен спорт е едно от най-престижните състезания у нас. Той се провежда всяка година, като през 2019 година домакин е град Пловдив. Турнирът е подготовка за реални ситуации.