Патологичен крадец на коли в Пловдив е влязъл в психиатрия, за да лекува зависимостта си. Тийнейджърът-клептоман е бил многократно осъждан за кражба на коли и вещи от превозни средства.

На едно от многото дела за кражби той е казал на съдията: „ Каквото и да отсъдите, аз няма да се променя, трябва ми лечение”. Това обаче не повлияло на съдията, който издал наказателно постановление срещу все още ненавършилия пълнолетие. Когато той навършил 18 години доброволно влязъл в психиатрия, за да лекува порока си, разказа Петко Василиев от Общинската комисия за борба с противообществените прояви.

През последната година борят на извършените престъпления от непълнолетни е 136, като в тях са участвали 140 деца. В 70 % от случаите става въпрос за кражби, след това са грабежите, умишлени телесни повреди, както и хулиганство. В  тази графа цифрите говорят за намаляване на извършените престъпления от непълнолетни.

Тревожни обаче са данните за броят на престъпленията извършени срещу деца и непълнолетни. Там броят им се увеличил и за последните 12 месеца 150 деца са станали жертва на престъпление или противообществена проява.

Още новини четете ТУК

TNS.bg