Кредитът от 30 милиона лева, договорен с Европейската банка за възстановяване и развитие, от Община Пловдив бе одобрен след бурни дебати на общинската сесия, която тече в момента. Съветниците от различните групи в местния парламент влязоха в остър сблъсък по въпроса дали да бъде теглен този заем и как да бъде изразходван. По проект той трябва да бъде използван за основен ремонт на четири големи булеварда в Пловдив.

"Парите  трябва да се използват за изграждане на нови пътни артерии, които да облекчат движението в Пловдив" , заяви Руси Панчев от Атака. Бъдещият депутат от Патриотичния съюз Славчо Атанасов напомни на кмета Иван Тотев, че преди три години ГЕРБ са били против тегленето на такъв заем, а сега лобират за него.

"Ако този заем бъде изтегли, пловдивчани ще бъдат натоварени с огромна тежест. След това не кръстовища на две нива, ами и за запълване на дупките няма да има пари" контрира Дани Каназирева от Съюз за Пловдив.опозицията протестира с аргумент, че догодина общината ще бъде обременена с общо 86 млн. лева стари и нови дългове.

Освен 30-те милиона лева ще се плащат заеми за Пеещите фонтани, втори гребен канал, саниране на училища и детски градини. Бившите градоначалници Спас Гърневски и Славчо Атанасов влязоха в остър спор, като си размениха взаимни обвинения кой колко пари бил похарчил. В крайна сметка обаче мнозинството в Общинския съвет одобри тегленето на заема. 29 гласуваха "за", 15 "против", а двама се въздържаха.  Първите ремонти ще стартират през март - април 2015 година, съобщи кметът Иван Тотев. 

Олга Даскалова