Пловдивчани отдадоха почит на 140-годишнината от Освобождението на града от османско робство с полагане на венци и цветя пред паметника на Капитан Александър Петрович Бураго в Дондуковата градина. На тържествената церемония присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, бригаден ген. Явор Матеев, народни представители, ветерани и граждани.

Слово по повод годишнината и героичните събития от 1878 година произнесе историкът от Регионален исторически музей – Пловдив д-р Видин Сукарев. Водещ на тържеството бе Златко Павлов. В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, участваха почетна рота, венценосци и военен духов оркестър. Паметта на загиналите за свободата на Пловдив бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.

Официалното честване започна с възстановка на Комитет „Родолюбие“. Членовете на патриотичната организация представиха „Живи картини от Освобождението на Пловдив“, включващи моменти от защитата на българите от черкезките и башибозушки набези, героичния подвиг на капитан Бураго и посрещането на Генерал Гурко.

 

След церемонията на паметника в Музейния център за съвременна история на РИМ – Пловдив бе открита изложбата "Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисов". Експозицията е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов и е дело на Национален парк -музей "Шипка-Бузлуджа". Тя показва снимки, униформи, вещи и оръжия на 7444 български опълченци, тръгнали от Кишинев да се бият за свободата на Родината си.