Замразените пилета са най-скъпи в Добрич и достигнаха 4,95 лв./кг. Най-ниските цени бяха отчетени в Сливен, Стара Загора и Ямбол. Това сочат данни от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за последната работна седмица, пише Монитор.

Във въпросните 3 града, алтернативата на пуйката можеше да бъде купена на борса срещу само 3 лв./кг. Като средната стойност на продукта за България от ДКСБТ посочват малко над 4 лв.

При другия най-често купуван продукт преди празници - каймата се забеляза драстична разлика между най-ниските и най-високите цени. На борсите килограм кайма бе най-евтина във Варна - по 3.90 лв./кг. В София цената е с 3 лв. отгоре и според данните в столицата смляното месо е най-скъпо.

Една от най-големите изненади в бюлетина на борсовата комисия е цената на захарта. Продуктът за сладкиши бе с най-ниска цена от едва 1.10 лв./кг. в Пловдив, в столицата я търгуваха на едро за 0.15 лв. повече. През периода 16-20 декември средното ниво на борсовите цени на продукта бе 1,26 лв./кг. Най-скъпо - по 1,65 лв./кг захарта се търгуваше в Бургас.

Задължителният продукт за питката на Бъдни вечер с паричка - брашното бе най-евтино във Враца по 0.58 лв./кг. Най-скъпо отново бе в Бургас и София. В столицата цената бе 2 пъти по-висока и достига 1,26 лв., а във втория по големина черноморски град е с 4 стотинки над софийската. По борсите в страната брашното тип „500“ се търгуваше средно по 0.97 лв. за килограм.