Пловдив е най-зелената община в България! Тя стана победител при  първото издание на конкурса „Най-зелена община на 2015 г.“ В съревнованието се включиха 24 общини от цялата страна. Утре кметът Иван Тотев ще получи наградата от 25 000 лева за победата конкурса.

Спечелилите проекти отговарят на изискванията за прилагане на иновативен подход, устойчивост, екологична ефективност и социална приемливост. Повишава информираността на населението относно принципите и ползите от разделното събиране.

В Категория „Голяма община“ с население над 100 000 жители приза спечели община Пловдив с проект за повишаване ефективността на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в районите Централен и Тракия в гр. Пловдив. 

Основната цел на проекта е внедряване и развиване на „смесен тип“ система за разделно събиране на отпадъци от опаковки от търговски обекти. В централната търговска част, в района на главната пешеходна улица няма възможност за поставяне и обслужване на цветни контейнери тип „иглу“. В този отсек са разположени и най-голям брой търговски обекти, чиито отпадък се състои от над 80% опаковки. С официално писмо на ресорния зам.-кмет, връчено на 275 бр. търговски обекти, те ще поставят до кофите за смесени битови отпадъци събраните от тях опаковки (картонени, хартиени, пластмасови или стъклени) в точно определен час всеки ден.

 В този час ОП „Чистота“ ще ги събира и доставя на площадка на „Екопак“ за сортиране и последващо обработване. През останалото време от денонощието е забранено да се изхвърлят отпадъци от опаковки в сивите контейнери за битова смет и извън тях. Община Пловдив е определила екип от инспектори, които да следят за изпълнението на гореописаните задължения. Предварителните проучвания показват, че за една година само от търговските обекти могат да се съберат около 50% от общо събрания рециклируем отпадък за двата района. 

Втората част на проекта предвижда във втората половина на 2016 г. да се включат и всички заведения за обществено хранене и административни сгради в района. В етапите на проекта са заложени и популяризиране на дейностите, резултатите и ползите от разделното събиране на отпадъци. 

В проекта са ангажирани цялата верига от общинската администрация: дирекция „Екология и управление на отпадъците“, Община Пловдив, общинските администрации  Централен и Тракия, Общинският инспекторат и ОП „Чистота“.

Още от деня може да видите ТУК

TNS.bg