Работодателите ще губят повече от наличието на непушачи, които ще използват повече почивни дни. Така бившият здравен министър Петър Москов коментира в Би Ти Ви предложението на патриотите непушачите да получават допълнителни два дни към отпуска си. Според Москов ако в една фирма 50 души са пушачи, а останалите 50 - непушачи, може да се сметне колко общо почивни дни ще имат тези, които не пушат.

При такава ситуация никой няма да иска да наема непушачи, ще се превърне в задължително условие да си пушач, за да те вземат на работа, каза, забавлявайки се, Москов и допълни: "Нека да погледнем на това предложение с усмивка".

Жасмина Саръиванова, директор на "Защита на работодателските интереси" към Българската стопанска камара, също е против предложението.

„Смятаме, че подобно договаряне между работодателите и работниците не е нужно да намери своето място в Кодекса на труда, тъй като един закон, още повече един кодекс, не може да обхване всички хипотези, които ни предлага животът. На фирмено равнище - като вътрешни правила, могат да бъдат договорени подобни допълнителни отпуски”, каза тя.