Двата отворени въпроса, които са големият обект на дебат с европейските институции по българския План за възстановяване, са декарбонизацията на икономиката и върховенството на закона, посочва в ефира на Bulgaria ON AIR вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов.

„Успели сме да постигнем някакъв консенсус в България, че като цяло планът е добър и трябва да бъде внесен, но сега в рамките на преговорите с Европейската комисия трябва да изчистим тези два въпроса. Искаше ми се да чуя някакви мнения и предложения как да отговорим на тези огромни очаквания от страна на европейските институции. За съжаление не получих кой знае колко ясни предложения от парламентарните партии“, изтъква Пеканов.

По неговите думи не можем да имаме предложения като текущо служебно правителство и изпълнителна власт, но в крайна сметка тези промени ще бъдат гласувани от един бъдещ парламент след време.

„Някои такива реформи, включително промените в съдебната система, могат дори да изискват конституционно мнозинство," коментира Пеканов по повод разгорещените дебати по темата.

Според него съдебната реформа задържа Плана към момента заедно с темата за енергетиката.

„Ще продължим с дискусията. Ние организирахме няколко такива дискусии - с експерти в тази сфера, с различни организации и институции, които са част от съдебната система. Но не се стигна до консенсус“, посочва служебният вицепремиер.

По-големият проблем според него е в сферата на енергетиката.

„Основният препъни камък тук е, че политическата класа много дълги години е замитала дебата за зеления преход като тема за богатите държави, но не и за нас. Сега обаче се изисква от нас, буквално в рамките на няколко седмици, да поемем ангажименти как ще се развива българската енергетика в следващите десетилетия и това е от една страна трудно, но от друга страна, може би, не е редно един служебен кабинет да дойде и за няколко седмици или за няколко месеца да реши това“, изтъква Пеканов, добавяйки: „Тук част от решенията ще бъдат оставени на бъдещ парламент, като въпроса за бъдещето на въглищните райони. Да, зеленият преход е важен, но е важно и да защитим хората в тези региони“.