Шефът на "Морска администрация" капитан Живко Петров е отстранен от длъжност заради инцидента със заседналия кораб край Камен бряг, това заяви на извънреден брифинг пред медиите транспортният министър в служебното правителство Христо Алексиев. 

Според ресорния министър, капитан Петров не е успял да се справи със ситуацията и е проявил престъпна безотговорност. 

Мястото му ще бъде заето от капитан Венцислав Иванов.

Относно самия кораб "Vera SU" министърът уточни, че се работи по пет сценария за безопасност по извеждане на кораба.

"Установени са контакти с две фирми. Разработва се вариант с хеликоптери товарът да бъде изнесен. Вариант е с кран да се опита да се разтоварва, но която и да е технология, трябва да се съгласува с МОСВ. Никаква технология, която не е съгласувана с тях, няма да се въведе в действие. Има и вариант с машини, които са за зърно, проучваме в момента", подчерта Алексиев.

Ако времето се влоши и вълните разбият кораба, има план за евакуация.

"В момента времето е лошо, вълнението е около 3-4 бала, което затруднява укрепването на кораба, за да може да се направи ясен план как да се действа. Търсим прозорец от по-добро време, за да се постави кран, който да постави по-добри котви", допълни министърът.

"Аз казах, че няма да позволя саботаж на държавата, защото има и втора линия на саботаж. Разбирам, че е предизборна кампания, но на първо място трябва да се гледа държавният интерес, а не партийния интерес. Имаше доста изказвания и сигнали в ЕК, че има замърсяване, това е срещу държавата. Трябва да сме по-разумни. Наричам го саботаж от страна на администрацията, защото за мен това са неадекватни действия. Имам съмнения за определени търговски и лобистки намеси, но нямам достатъчно факти, за да го заявя", посочи още Христо Алексиев.