Стотина жители на Габрово излязоха на нов мирен протест. Недоволството им е срещу агресията и неспазването на правилата и законите от ромското население, както и заради нанесения побой над продавач в магазин. Протестът е по-малоброен от вчерашния.

Протестиращите ще потърсят подкрепа от Общината, от държавната власт и от институциите, предаде БНР. Полицейското присъствие в града остава засилено, въпреки че обстановката е спокойна, а повечето от ромските къщи са празни.

Тази вечер около 50 протестиращи се събраха и пред полицейския участък в града, несъгласни с оставката на директора на ОД на МВР-Габрово по искане на премиера Борисов.

Припомняме 10 души, въоръжени с ножове, боксове и метални палки, са били задържани в Габрово преди най-масовия протест вчера рещу ромското насилие. Мъжете са арестувани още на организираните контролни пунктове на подстъпите към площад "Възраждане". Това обясни на брифинг шефът на жандармерията старши комисар Красимир Добрев, който отчете нощ без ексцесии в града. 

По време на снощния протест подписката с предложението за замяна на наказанието „глоба“ с наказателен труд е било подкрепено от 700 души.

„Жандармерията и полицията ще останат в Габрово, докато е необходимо, докато обстановката се нормализира. Уверявам гражданите, че ситуацията ще бъде контролирана и няма да допуснем сериозни нарушения на обществения ред“, подчерта комисар Добрев.