Откриването на ловния сезон 2021/2022 г. на местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня ще бъде на 2 октомври 2021 г., събота. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по горите, предава БТА. Ловните излети ще протичат при строго спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча и правилника за неговото приложение, правилата за безопасност и противопожарните изисквания.

Ще се съблюдава за стриктното изпълнение на мерките за биосигурност и дезинфекция, с цел превенция за ограничаване разпространението на болестта АЧС, както и на противоепидемичните изисквания за COVID-19, регламентирани със заповедите на министъра на здравеопазването. И тази година през първите четири ловни излети, ловците ще попълват формуляри за събиране на данни, свързани с Методиката за мониторинг на запаса на дивата свиня. Резултатите от данните ще бъдат използвани за определянето на запаса на вида в отделните региони и общо за сраната.

За коректното попълване на данните в предоставените формуляри служители на ДГС, ДЛС и РДГ при необходимост ще съдействат на ловците. От 14 август, когато е открит ловният сезон на пернат дивеч, до момента са направени повече от 4609 проверки от екипите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите.

Проверени са общо 862 ловни дружини, 237 превозни средства, 3385 ловци и 125 други физически лица. Констатирани са 12 нарушения и са съставени 6 акта по Закона на лова и опазване на дивеча.