Уникалният за България Младежки център, заедно с огромен спортен комплекс бе открит от кмета Иван Тотев, министъра на спорта Красен Кралев и областния управител Здравко Димитров.

Над два часа продължи церемонията по откриването му, а почти цялата администрация бе дошла край Гребната база. Дори шефът на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков присъства на прерязването на лентата.  

Кметът Иван Тотев разказа и за дейната работа на стария си нов заместник Георги Титюков. Последният няколко пъти е искал пари от кмета за този проект, но градоначалника му казвал, че не може да отдели от бюджета. Титюков обаче е успял да намери финансиране на проекта си.

Общата стойност на проекта е 2 649 314.82 лева, като 2 243 000 лева са безвъзмездна финансова помощ по Норвежката програма, а Общината гласува още 1,7 милиона за спортното игрище.

Красен Кралев пък обеща в този мандат да има много нови спортни обекти, които ще бъдат открити.

В непосредствена близост до триетажната сграда на центъра се намират напълно изградените и оборудвани с изкуствена трева и вратички 3-те игрища за футбол. Обособени са и 2-те игрища за баскетбол с монтирани кошове, 1 игрище за волейбол, 4 маси за тенис на маса, 2 площадки за фитнес на открито. Едната от тях е предназначена за хора над 50 години и се намира под висока 10 метра тента за предпазване от силното лятно слънце. Мрежата на игрището за тенис на корт също е поставена и очаква своите шампиони на корта.

През деня до 17 часа използването на игрищата ще бъде безплатно за деца и ученици до 18 години. След този час таксата за футболните игрища е 40 лева, за баскетболните, волейболните и  тенис на корт - 10 лева, за тенис на маса – 4 лева на час".

Всеки от трите етажа в Центъра е с разгърната площ от 500 квадратни метра. Тя включва съблекални, конферентна и семинарна зали, стаи на петте младежки работници, които ще движат бъдещия комплекс, библиотека, интернет зала и помещение за подслон на 35 души при младежки обмени.