Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг e в България. Tой ще участва в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София. Във форума има парламентаристи от 32 държави-членки на Алианса.

Те ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна. В София Асамблеята трябва да приеме препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Форумът беше открит от председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба.

"Ставаме все по-силни. Ще представя и поставя на гласуване 2 важни декларации - за непоколебимата ни помощ и подкрепа за Украйна и декларация с препоръки за срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази година. Нашата среща се случва във време на големи опасности - войната на Русия срещу Украйна се намира в критична фаза. Повече от когато и да било трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ. На второ място НАТО и държавите членки съюзници задължително трябва да демонстрират своето единство и решимост на срещата на върха през юли. Третата опасност - демокрациите ни са под обсада от страна на Путин и неговите приятели диктатори. Целят да унищожат демокрацията", заяви Михал Шчерба, пише БНТ.

По думите му сесията на НАТО изпраща три ясни послания.

"Ние сме с Украйна до момента, в който тя извоюва победата и след това. След повече от 800 дни война нашите украински приятели са тук при нас, за да ни напомнят, че трябва да ги подкрепяме сега, а не след две седмици. И ние трябва да изоставим изкуствените червени линии. Украинците трябва да получат това, което им е необходимо", допълни Михал Шчерба.

Обяви пълна решимост за защита на демокрациите.

"Трябва да направим нашите общества по-устойчиви. Трябва да направим нашите демокрации по-издръжливи, защото сигурността не опира само до танкове и военни самолетни, а означава и издръжливост на обществата и демокрациите. Призоваваме НАТО да засили дейностите си и да се основе център за демократична устойчивост в щаб квартирата на НАТО. Искаме да направим НАТО по-силен от когато и да е. Нашата визия за НАТО е ясна: НАТО трябва да бъде Алианс за демокрации. Да защити всеки сантиметър на съюзниците си. Съюз, който споделя отговорно ползите си. Швеция присъства за първи път и трябва да приветстваме като член Украйна, която да я последва", каза още Михал Шчерба.

Йенс Столтенберг ще се срещне на четири очи със служебния премиер Димитър Главчев, а след това и с военния министър Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.