От 20 май цигарите ще може да се произвеждат само в опаковки с цветни изображения на болестите, които причиняват – рак, инфаркт, проблеми със зъбите и т.н, съобщава Капитал. Парламентът гласува в четвъртък на второ четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които отразяват новата европейска директива по въпроса. Според измененията вече на контрол като класическите цигари от тютюн подлежат и електронните цигари. Те вече няма да може да се рекламират свободно в интернет, печатните и електронните медии. Заради това законът се преименува на Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

По-страшни цигари

Цигарите трябва да се произвеждат след 20 май с нови опаковки, които вероятно ще навлязат на пазара през летните месеци. Продажбите в досегашните кутии ще може да се правят до май 2017 г.
Новите опаковки ще представляват здравно предупреждение не само от текст, както досега, но и от цветна снимка с кадър на плашещо заболяване, причинено от тютюнопушенето. Предупрежденията трябва да заемат 65% от предната и задната страна на кутията. По 50% от двете странични повърхности на цигарените кутии също трябва да са заети от текстове със здравни предупреждения. Върху опаковките вече няма да има информация за съдържанието на катран, никотин и въглероден оксид. Законът не забранява производството на тънки (slim) цигари, но върху опаковките им не трябва да има текст, който да показва, че те са такива. Тънките и дългите цигари заемат около 70% от потреблението в България.
Според новия закон кутиите не може да съдържат по-малко от 20 броя цигари, а опаковките с тютюн за свиване не може да са по-леки от 30 грама тютюн.

Законът забранява производството на тютюневи изделия с овкусители и аромати, както и добавки във филтъра, хартията или в кутията. От май 2020 г. ще бъде напълно забранено производството на ментолови цигари.
Според новата нормативна уредба вече е забранено върху опаковките да се отпечатват елементи, които да показват, че цигарите имат по-мек вкус или отделят по-малко дим.

Още новини четете ТУК

TNS.bg