Здравните власти обмислят затягане на противоепидемичните мерки в няколко области в страната. Сред тях е Пловдивската, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред медии. 

Във връзка с динамичното развитие на ситуацията в някои области на страната- София, София- област, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас, където заболеваемостта е най-висока се обсъждат въвеждането на нови мерки”, обясни той.

Една от мерките е ограничаване на работното време до 22 часа и пълно спазване на достъпа със зелен сертификат. Ще предложим ограничаване на 50% в капацитета на работа в някои обекти, сред които заведения за хранене и развлечения”, добави Кунчев.

Относно предложението за премахване на зеления сертификат за антитела, доц. Кунчев заяви, че ако се предприема такава мярка, то гражданите ще бъдат предупредени в период, достатъчен за реакция от тяхна страна. Засега не е взето окончателно решение.

Относно училищата ще решава МОН. Пред министерството комитетът ще предложи ротационен принцип за ученици след 4 клас.

"От понеделник ще предложим учениците от 1-ви до 4-ти клас , както от 7-ми, 10-ти и 12-ти клас да останат на присъствена форма на обучение. Останалите  5-ти, 6-ти, 8-ми, 9-ти и 11 клас- да учат онлайн. Ако се стигне до 4 етап и бъдат включени голяма част от областите, вероятно ще се премине към подобен режим на работа за цялата страна”, каза още здравният инспектор.

Доц. Кунчев спомена, че вече е провел разговор с колегите си от Пловдив, където също се предвижда ротационен принцип само за най-засегнатите общини в областта. Припомняме, че TrafficNews вече ви информира за ръста на заразени ученици и учители, което наложи затварянето на четири училища в региона. 

Четири училища в Пловдив и областта преминават онлайн, скочи заболеваемостта при децатаБлизо 1000 е броят на учениците, дали положителни проби в Пловдивско