Вече не е модерно да живееш в София. Много млади столичани предпочитат да продадат апартамента в града и да си купят къща на село. Така се спасяват от задръстванията и мръсния въздух, както и от пренаселените и презастроени квартали. Някои предпочитат да живеят във вила в полите на Витоша, дори и градският транспорт до там да не е особено уреден.

„Забелязваме тенденция да се купуват къщи или парцели за застрояване в околните села”, заяви за TrafficNews Деница Георгиева от голяма агенция за недвижими имоти.

Купувачите обикновено избирали места, които да са близо до работата им, за да не се налага да прекосяват цяла София в час пик. Друго условие било да е удобно придвижването до училището на детето, което не оставяли да учи на село, а в града, за да има по-големи възможности да посещава различни курсове и спортни тренировки.

Къща в отлично състояние в околностите на София с двор от декар, декар и половина, може да се намери за 150 000 евро, каза още Деница Георгиева. Тя уточни, че не става въпрос за имот в престижните квартали „Бояна”, „Драгалевци” и „Симеоново”, където цените са много по-високи.

Някои са склонни да вземат на по-ниска цена стара къща, но тогава се налага да хвърлят много пари за ремонт. Други пък залагат на сглобяемите постройки, които излизат доста по-евтино и се правят много по-бързо.

Иначе цените на имотите са се успокоили и не растат с такива темпове като в годините след кризата. „Навлизаме в плато на пазара”, обясни Деница Георгиева.

По думите й, не може да се каже, че определен вид имоти е по-предпочитан от друг. Някои харесват панелите заради доброто вътрешно разпределение, други държат на новото строителство, а трети – на старото заради по-добрата локация. Има и много сделки „на зелено”.  Предпочитани са имоти близо до метрото, както и в квартали с уреден градски транспорт.

Проверка на TrafficNews в сайтовете за имоти показа, че доста високи цени държат жилищата в различните части на „Младост”. Причината е близостта до „Бизнес парк” София, където работят хиляди млади хора. И ако решат да си купят апартамент, предпочитат той да е близо до офиса им. Друга причина е метрото, което минава през целия квартал.

В „Младост” са високи цените не само на новото строителство, но и на старото. Например в сайтовете за имоти апартамент от 90 квадрата в блок ЕПК се предлага за 120 000 евро, а за 122 кв. обзаведено жилище в „Младост” 4 продавачите искат 170 000 евро. 

В центъра, естествено, цените са най-високи – 95 кв. м за 161 500 евро, а до Докторски паметник – 85 кв. м за 250 000 евро!

Жилище от 124 кв. метра в „Бояна” си търси купувачи срещу 180 000 евро.  

при тези цени - наистина е за предпочитане къща в някое от близките до столицата села, коментират столичани.

Джакпот при наемите: Вила край София вместо тясна квартираХазяите завишиха цените на квартирите, ниските лихви по кредитите примамват хората да купуват апартаменти

Хазяите се настървиха: Поне 550 лв. наем за двустаен в СофияСтудентите идват, скочиха цените на квартирите до вузовете и метрото