Продължава проблемът със замърсяването на река Луда Яна в района на Пазарджик. Както сме съобщавали, става въпрос за участък край село Цар Асен. За пореден път са взети проби, но не е ясно какво е решението на проблема и дали има такова. 

Към момента водите на реката са в тюркоазено-зелен цвят. Миналата седмица е свикан извънреден областен щаб, на който е обсъждан проблемът със замърсяването. 

На срещата е бил и общинският съветник Евгени Арабаджиев.

„Причината със сигурност е затворената мина край Цар Асен, но нашата цел не е да установяваме причини, не държим и да има наказан, а искаме това безумие да бъде спряно, защото няколко години се извършва геноцид с местното население“, заяви той пред БТВ.

Река Луда Яна побеля, рибата измряСпоред кмета на Цар Асен има замърсяване от бивш рудник

Рибата е изчезнала от реката. От Министерството на околната среда и водите обясниха, че е извършена проверка на инсталацията за добив на електролитна мед, установена е авария на водопровод и са дадени предписания.

МОСВ допълват, че от 2015 г. до момента за нарушения на екологичното законодателство са съставени 11 акта на обща стойност 87 хил. лв. 

Кметът на Цар Асен Георги Спасов коментира, че земеделците също страдат от проблема. Местните са готови да сигнализират евроинституциите за проблема и да излязат на протест.