Продължава акцията за разтоварването на заседналия кораб край Камен бряг. Там е платформата с хидравличната техника. Очаква се по-късно да пристигнат и трите надуваеми баржи, подготвени днес на Пристанище-Варна. На тях ще бъде прехвърлен азотният тор от "Вера Су".

При отварянето на хамбара днес е станало ясно, че на повърхността азотният тор е втечнен, затова цял ден и се е изсмуквала втечнената част, за да се разбере какво е състоянието на веществото по-надолу.

Баржите от пристанище Варна вече са тръгнали към кораба, очаква се да пристигнат около полунощ.

След това товарът ще бъде прехвърлен на баржите, а навътре в морето ще се извърши прехвърлянето му на специален танкер.

"Колегите от "Морска администрация" успяха да отворят с външна хидравлика единия от люковете. Вътре се виждаше течна консистенция. Не мога да коментирам цялото състояние на товара, но това видях аз. Едно от неизвестните неща в този план беше състоянието на товара. Частично е ясно, че отгоре има течна фракция, каза пред БНТ Петър Димитров. зам.-министър на околната среда и водите."

Пробите на водата около кораба показват, че нивото на азотен тор е 10 пъти над нормата. Пробите показват и наличие на нефтени продукти, нефтеното петно се движи успоредно на брега в южна посока.