Над 350 акта за нерегламентирана сеч и превозване на дървесина без необходимите документи са издали служителите от Регионалната дирекция по горите в Пловдив за 2015 година, заяви директорът й Мирослав Димитров.

От тях близо 250 са били препратени в прокуратурата, която обаче е върнала по-голямата част, а от заведените дела се стигнало едва до 1 осъдителна присъда и то на пробация. Ситуацията е такава, че за всяка незаконна сеч или нередност трябва да се подаде отделен сигнал в Прокуратурата, за да може тя да предприеме действия.

Местата с най-концентрирана  незаконна сеч в пловдивска област са около селата Розино, Христо Даново, както и крайните квартали на Карлово, обясни Димитров.

Близо 11 горски са били уволнени и им е отнет лиценза  заради злоупотреби със служебно положение. Директорът на горското в Пловдив обясни, че във всеки цех за дървообработка са поставени камери на входовете и изходите на предприятията, за да се следи дърводобива и обработката.

Близо 1 милион фиданки на над 1000 декара пък са засадени през 2015-а година, а през тази залесяването ще обхване на 700 декара, разясни Димитров.

Още новини четете ТУК

TNS.bg