По-високи заплати за военнослужещите от следващата година прие и на второ четене парламентарната Комисия по отбрана с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

В края на миналата седмица поправките бяха одобрени в пленарната зала на първо четене и предвиждат от 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите да се повишат средно с 30%.

Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно въз основа на средната работна заплата за второто тримесечие на предходната година. Така основното месечно възнаграждение се увеличава с коефициент спрямо базата, както следва: за офицери - не по-малко от 1,2; за офицерски кандидати, сержанти и войници - не по-малко от 1,0. Министърът на отбраната със свой акт ще определя базата за размера на възнагражденията, приеха депутатите от комисията.

Според предлаганите промени, месечното възнаграждение на военнослужещите, заемащи ключови длъжности, може да надвишава с до 80 на сто размера на месечното възнаграждение за съответното длъжностно ниво, определено в акта на министъра на отбраната.

Комисията прие предложението на „Възраждане“, ако има дефлация и падне средната заплата в страната, това да не се отразява на възнаграждението на военнослужещите, пише БТА. 

Предлагат 30% увеличение на заплатите на военните у насОбмислят се варианти за подмладяване на запаса на Българската армия