Заплатите на военнослужещите у нас да се изравнят със средната работна заплата в България. Такова предложение, внесено с подписите на депутати от всички парламентарни групи, ще разгледа Народното събрание.

Това би осигурило около 30% увеличение на възнагражденията в Българската армия, заяви председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев.

"Липсата на адекватни възнаграждения са от основните причини за напускане на въоръжените сили от военнослужещите. Ако искаме да имаме съвременна армия, това не е само да закупуваме ново въоръжение, а инвестиции в хората в отбраната. Предложението е подписано от всички парламентарни групи, защото Българската армия няма партиен цвят, а само три цвята - бяло, зелено, червено. Надявам се преди 6 май законодателните промени да бъдат приети и президентът да ги обнародва", заяви Христо Гаджев пред БНТ.

Целта на предложението е да се повиши интереса към военната служба и да се преодолее проблемът с недокомплекта в армията. В момента най-голямо недокомплектоване има в Сухопътни войски, коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Българската армия е национална институция и единодушието на нашия парламент показва, че Народното събрание показва необходимото разбиране. Недокоплектоването влияе на боеспособността на нашите сили. Не е допустимо да има формирования без нито един офицер, има оттегляне от офицерската професия", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Тази сутрин депутатите определиха военновременния комплект на въоръжените сили и числеността на запаса. Точката беше разгледана на закрито заседание, тъй като тази информация е класифицирана.

"Това е добра новина, защото позволява да планираме отбраната в новите изисквания", коментира Запрянов.

Служебният министър на отбраната заяви още, че се обмислят начини за освежаване и подмладяване на запаса в Българската армия. До края юни се очаква да има яснота около конкретно предложение.

Ако се повиши интересът към военната служба, ще се разчита на доброволните начала, отбеляза Запрянов. Възрастта няма да се вдига нито за кадрова военна служба в мирно време, нито за военновременния отчет.