Мощна буря с градушка удари рано тази сутрин и столицата. Граждани разпространиха в социалната мрежа Facebook снимки, илюстриращи част от щетите, пише glasnews.bg

"От бурята рано сутринта в ж.к. "Света Троица", "Красно село","Шейново", бензиностанцията е при "Божурище", описва снимките Надежда Дойчева.

На кадрите се вижда  бензиностанция, част от чийто навес се е свлякъл. Дърво потрошило паркирана кола, както и друга машина, чието предно стъкло е помляно.

Общо 43 сигнала са получени в София след бурята и силния вятър през нощта, 19 са отработени, каза директорът на „Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров. От Столичната община обявиха още, че най-много сигнали за щети са подадени от районите "Кремиковци", селата Войняговци , Ботунец, Челопечене, район "Подуяне" и централната градска част.

В Кремиковци градушка се е изсипала в 5 часа сутринта. Местни съобщават за отнесени покриви и унищожена реколта. 

Осем екипа на дирекцията продължават работа премахват счупени клони и дървета от пътните платна, допълни Красимир Димитров, цитиран БТА.

За днес от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупредителен оранжев и жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и за градушки в Източна и в Централна България. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасни.те метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е умерен. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове, главно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат вечерта, а в Източна - валежите ще спрат през нощта срещу събота.

Мощна буря с градушка и в София

Снимки: Надежда Дойчева, "Забелязано в София"/  Facebook